Odd Fellows

Het gebouw

Het gebouw

Het is alweer vele jaren geleden dat broederen en zusteren hebben meegewerkt aan de totstandkoming van een eigen gebouw en een eigen tempel.
Dat lijkt nu een gewone zaak. We zijn vertrouwd geraakt met ons eigen gebouw en vooral met onze eigen, zo sfeervolle tempel. Maar dat is niet altijd zo geweest.

In de beginperiode van zowel de club als de loge moesten we gebruik maken van andere gehuurde ruimten. Dat betekende o.a. het steeds weer opbouwen en afbreken van de tempel.
Daarvoor hadden we onderdak bij “het Ichtus”, de Doopsgezinde Kerk en het loge gebouw van de vrijmetselaren “Het Schienvat“
Het was logisch dat er in die tijd diverse pogingen werden ondernomen om een eigen gebouw te verwerven.

In mei 1976 deed zich een goede kans voor. De "Beheerscommissie", een voorloper van onze huidige "Stichtings-bestuur", kwam via de gemeente op het spoor van een uitgeleefd jeugdgebouw "Pawiti", gelegen aan de Sparrenlaan.
Bij de bezichtiging van het gebouw sprongen ons de tranen in de ogen. Afgezien van de verschrikkelijke rommel, was vrijwel niets meer heel. Ingetrapte deuren, vernield sanitair, verrotte kozijnen etc. Het woord vandalisme kende men dus toen ook al.
Maar de prijs was F35.000.- ( F10.000.- voor de ondergrond (met het recht van overpad) en F25.000.- voor het gebouw) was voor ons haalbaar. Met het totale bedrag van F100.000.- togen we aan de slag.

Na een bijzondere actieve periode van vergaderen, bedelen, slopen, bouwen, schoonmaken en inrichten werd op 17 sept. 1977 met een "open huis' het gebouw officieel door burgemeester Beusekamp in gebruik genomen.
Deze feestelijke dag werd afgesloten met een geweldige feestavond bij br. Meeuwis van Dijk (Hotel) in Klazienaveen.
Daaraan voorafgaand op 16 september vond de Tempelwijding plaats, waarbij onze toenmalige zusteren Lutken, Snijder en Hendriks een werkzaam aandeel hadden.
Volgens goed Drents gebruik had op 12 september een kennismakingsavond plaats met de buren.